Regeländringar och Nyheter
Här följer först regeländringar som trätt i kraft under 2024 samt det som träder i kraft under 2025. Därefter redovisas beslutade ändringar som träder i kraft senare än 2025 samt utredningar och förslag som kan resultera i nya regler framöver.
Hänt under 2024
Nyheter i grundvillkoren
De flesta grundvillkor är oförändrade jämfört med 2023. Men det finns en del villkor som var undantagna 2023 och som nu börjar gälla från 2024 och framåt. Det gäller grundvillkoret inom växtföljd, GAEC 7 och villkoret om miljöytor som är en del av GAEC 8. Det finns också ett grundvillkor för skydd av våt- och torvmark, GAEC 2 som är nytt för 2024. Läs mer om Grundvillkor på www.jordbruksverket.se.
Nya regler om sortering och återvinning av avfall
Insamling av förpackningsavfall
Du som verksamhetsutövare kan från den 1 januari lämna ditt utsorterade förpackningsavfall som har producerats i samband med din verksamhet till ett insamlingssystem för verksamheternas förpackningsavfall.
Förpackningar ska tömmas
Från och med den 1 januari 2024 ska den som har en förpackning som innehåller avfall se till att förpackningen skiljs från innehållet. Detta för att möjliggöra en ökad materialåtervinning av både förpackningsavfallet och det avfall som är förpackat. Skyldigheten gäller både för hushåll och verksamheter, men inte för farligt avfall. Skyldigheten att tömma förpackningen på innehåll begränsas inte enbart till matavfall utan avser också annat avfall.
Utsortering av bioavfall
Den som har bioavfall ska sortera ut detta och förvara det skilt från annat avfall. Park- och trädgårdsavfall och livsmedelsavfall ska sorteras ut och lämnas till återvinning eller komposteras. Den som har en förpackning som innehåller bioavfall ska se till att förpackningen skiljs från innehållet, detta gäller även förpackningar som innehåller flytande bioavfall. Kraven på separat utsortering av bioavfall omfattar ätlig olja eller liknande flytande ätligt fett men inte annat flytande bioavfall, exempelvis kaffe, te, mjölk och juice.
Läs mer om Nya regler för avfallsförebyggande, och återvinning – från avfall till resurs på www.naturvardsverket.se
Krav på förpackningar - Plastkorkar ska sitta fast på dryckesbehållare
Från och med 3 juli 2024 ska korkar och lock av plast sitta fast på flaskor. Det innebär krav på att producenter av dryckesbehållare ska utforma behållarna så att korkar och lock som är gjorda av plast är fästa vid behållaren under hela användningen. Detta kan vara aktuellt för dryckesförpackningar för mjölk, must eller liknande. Syftet med kravet är att undvika nedskräpning med plastlock och plastkorkar, som är bland de vanligaste plastskräpen som hittas i haven.
Efter den 2 juli 2024 blir det belagt med en miljösanktionsavgift på 10 000 kronor om man på den svenska marknaden tillhandahåller dryckesbehållare med kork eller lock av plast som inte är fäst vid behållarna under hela användningen.
Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser. Vägledningen riktar sig till alla som i sitt arbete kan komma i kontakt med konstaterat eller misstänkt smittade djur, päls, fjädrar och andra produkter från djuren eller den miljö där djuren har vistats.
Vägledningen vänder sig främst till arbetsgivare och arbetstagare som kan komma i kontakt med smittade eller misstänkt smittade djur eller den miljö där djuren har vistats, till exempel vid djurhållning, transport av djur och sanering av djurstallar. Exempel på utbrott av zoonoser inom landet de senaste åren är salmonella, covid-19 på minkfarmar, aviär influensa (fågelinfluensa) och mjältbrand. Läs mer om Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos på www.av.se
Nyheter 2025
Ändringar i grundvillkoren
Undantag från kontroll och avdrag av grundvillkor om du har max 10 hektar jordbruksareal
Du som söker jordbrukarstöd behöver följa grundvillkoren. Från 2024 grundvillkoren inte att kontrolleras om du redovisar max 10 hektar jordbruksareal i din SAM-ansökan. Då kommer du inte heller att få något avdrag på ditt stöd på grund av överträdelser av grundvillkoren. Undantaget gäller inte sociala grundvillkor.
Sociala grundvillkor
Sociala grundvillkor gäller dig som är arbetsgivare och söker jordbrukarstöd, oavsett hur stor jordbruksareal du redovisar i din SAM-ansökan. Sociala grundvillkor består av skyldigheter som du har gentemot dina arbetstagare kopplade till regler kring arbetsvillkor och arbetsmiljökrav.
Du behöver inte göra något särskilt med anledning av de sociala grundvillkoren. Om du följer de regelverk kring arbetsmiljö och arbetsvillkor som redan finns idag uppfyller du även de sociala grundvillkoren.
Grundvillkor om miljöytor
Grundvillkoret om miljöytor, med krav på miljöytor ska ha miljöytor på minst 4 procent av din åkermark. Detta grundvillkor tas bort från och med 2025. Det kommer dock att vara möjligt att söka ett särskilt stöd för miljöytor med blommande åker och fältkant.
Grundvillkor om marktäckning
Grundvillkoret om marktäckning innebär att en viss andel av åkermarken ska vara bevuxen under hösten eller lämnas obearbetad efter att du har skördat. Kravet på marktäckning sänks från 70 till 60 procent i sydligaste Sverige. Ekologiska lantbrukare i Mellansverige, som idag har krav på 40 procent marktäckning, blir helt undantagna från kravet.
Grundvillkor växtföljd
En mindre ändring som innebär att vallinsådd i majs och efterföljande gröda i färskpotatis ska ses som byte av gröda. 2026 blir det en större ändring som innebär att du kan leva upp till grundvillkoret genom att odla minst tre grödor per år. Läs mer om Nyheter i jordbrukarstöden 2025 på www.jordbruksverket.se.
Tydligare regler om öronmärken och stalljournal
Från 1 januari 2025 förtydligas och förändras några regler som gäller öronmärken och stalljournal.
Ett märke som har blivit oläsbart eller förlorats ska ersättas så snart som möjligt och senast inom en månad. För djur som hålls i utedrift utan tillgång till byggnad, och som fortfarande har ett läsbart märke kvar, gäller tre månader. Reservmärken får bara användas under de nämnda tidsfristerna. Du är inte tvungen att använda reservmärke under tidsfristerna. Stalljournalen ska sparas i fem år, istället för som tidigare tre år
Utsortering av textilavfall
Från 1 januari 2025 gäller krav på utsortering och separat insamling av textilavfall. Alla som har textilavfall omfattas av kraven, det gäller både privatpersoner och verksamheter. Textilavfallet ska sorteras ut, förvaras skilt från annat avfall och lämnas till återvinning. Textilavfall är avfall som består av kläder av textil, hemtextil, inredningstextil, väskor av textil och accessoarer av textil.
Ny struktur för arbetsmiljöföreskrifter 2025
En helt ny regelstruktur är beslutad och träder i kraft 1 januari 2025. Regelförnyelsen är ett stort utvecklingsarbete som består av tre delar: ny regelstruktur, regler i digitaliserat format samt kommunikation och stöd om reglerna. Huvudprincipen har varit att skyddsnivån inte ska sänkas och att kravnivån inte ska höjas och de flesta regler är desamma som tidigare. De regler som har ändrats gäller byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare. Läs mer om Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur på www.av.se. Där finns även en paragrafnyckel som hjälper till att hitta de gamla bestämmelserna i de nya föreskrifterna.
Ny organisation för tillsyn och nya regler för bin efter bisäsongen 2025
Jordbruksverket arbetar just nu fram en ny organisation för bekämpning av sjukdomar hos bin, och förslag till nya regler för hanteringen bisjukdomar. Planen är att länsstyrelserna och bitillsynsmännen arbetar som vanligt med bitillsynen under 2024 och 2025. Troligtvis kan en ny organisation vara klar först efter bisäsongen 2025, då även nya regler börjar gälla. Med den information vi har i dag är det troligt att det blir runt årsskiftet 2025/2026. Regeringen förväntas lägga fram en proposition, det vill säga ett förslag om ny lagstiftning till riksdagen, under 2024.
För att redan nu förbereda näringen på de förändringar som troligtvis kommer att ske i det kommande regelverket för bihälsa och smittskydd har Jordbruksverket tagit fram nytt informationsmaterial som går att ladda ner från Jordbruksverkets webbutik. Läs mer om Ny organisation för tillsyn och nya regler för bin efter bisäsongen 2026 på www.jordbruksverket.se
På gång efter 2025
Digital sprutjournal
Enligt förordning (EU) 2023/564 ska sprutjournal från och med den 1 januari 2026 föras i ett elektroniskt format. Förordningen gäller all yrkesmässig användning så som jordbruk, växthus, plantskolor, banvallar och golfbanor. EU-förordningen har än så länge inte implementerats i den svenska lagstiftningen.
Avskogningsförordningen
Avskogningsförordningen börjar tillämpas 30 december 2025.Syftet med förordningen är att minimera unionens bidrag till avskogning och skogsförstörelse världen över, och på så sätt bidra till en minskning av den globala avskogningen. Du omfattas av förordningen om du:
- är nötköttsproducent
- är skogsägare som själv avverkar och säljer ditt virke
- är köpare av stående skog som ska avverkas
- förädlar råvaror eller produkter som omfattas av förordningen och som redan släppts ut på EU:s marknad till andra produkter som omfattas. Du räknas då som en verksamhetsutövare längre ner i leveranskedjan.
Virke och trävaror som kommer från avverkningar som påbörjas efter den 30 december 2025 omfattas av avskogningsförordningen. Kraven i förordningen innebär också att innan ett nötkreatur byter ägare för första gången behöver en förklaring om tillbörlig aktsamhet (fota) lämnas in i Traces. Referensnumret från Traces ska lämnas till företaget som köper nötkreaturet. Reglerna begränsar även möjligheten att sälja nötkreatur som fötts upp och virke som avverkats på en plats som avverkats för bete, uppodling av jordbruksmark eller uppförande av anläggning för nötkreatur. Läs mer om Avskogningsförordningen på www.skogsstyrelsen.se
Ändring av grundvillkor
Grundvillkor om växtföljd ändras
Grundvillkoret om växtföljd begränsar hur många år i rad du får odla samma gröda på marken. 2026 införs möjligheten att uppfylla grundvillkoret genom att odla minst tre grödor per år.
Grundvillkorselement införs i hela landet
Stenmurar, diken, solitärträd eller småvatten som är grundvillkorselement får inte skadas, förstöras eller tas bort. Från och med 2026 kommer detta att gälla som grundvillkor i hela landet.